DOCUMENTAIRE

Sinds een aantal jaren werk ik, naast theatervoorstellingen en festivals, ook aan documentaires. Als regisseur, redacteur, dramaturg en interviewer. Hieronder vind je alvast een aantal voorbeelden.

PORTRAIT DE JENS

In juni 2020 overleed Jens van Daele (danser, choreograaf) op 48-jarige leeftijd plotseling aan de gevolgen van een bloeding in de slokdarm. Wat hij achterlaat is een rijk en divers oeuvre waarin de harde, rauwe werkelijkheid en poëtische zeggingskracht hand in hand gaan.

Leo van Emden, Patricia van Deutekom en ik maakten een videodocument over hem voor de Nederlandse Dansdagen.

 

 
BRABANT BEVRIJD - DE JAPANSE CAPITULATIE
 

Op zaterdag 15 augustus 2020 was het 75 jaar geleden dat Japan capituleerde in het voormalig Nederlands-Indië. Hiermee eindigde voor het Koninkrijk der Nederlanden officieel de Tweede Wereldoorlog. Vereniging Herdenking Oorlogsslachtoffers Nederlands-Indië 1942-1949 (HONI) herdenkt deze gebeurtenis jaarlijks bij het HONI-Monument in Park de Grevelingen in ’s-Hertogenbosch.

Voor Afzender Boulevard mocht ik naar aanleiding hiervan werken aan een speciaal TV programma voor Omroep Brabant. Deze uitzending is nu terug te kijken.

 

chUrchroad

Club chUrch is een minimaatschappij in Amsterdam. Een cruise club die soms niet goed begrepen wordt. Regisseur Robin Vogel heeft er een kant van zichzelf ontdekt, die hij niet had verwacht. Is de homo-emancipatie wel zo ver als wij in Nederland soms denken? Aan deze spraakmakende documentaire werkte ik mee als dramaturg.

 

GENOMINEERDEN NEDERLANDSE DANSDAGEN

Festival de Nederlandse Dansdagen geeft een impuls aan de Nederlandse dans door het ondersteunen van opkomend talent met begeleiding en prijzen. Ook dit jaar, in 2020, maakten Leo van Emden en ik weer de filmpjes die horen bij de genomineerden van de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht en de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek.

Gil Gomes Leal, Roshanak Morrowatian en Cherish Menzo zijn genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen 2020, een stimuleringsprijs voor jonge choreografen die nog geen structurele subsidie ontvangen. Nastaran Razawi Khorasani, Anne-Beth Schuurmans en Ryan Djojokarso maken kans op de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2020.