FESTIVALS

Theater | Dans | Muziek | Film
Scroll down ▼

Festivals


De afgelopen jaren werkte ik aan zeer uiteenlopende festivals. Als programmamaker, programmeur, artistiek leider en dramaturg. Iedere keer ben ik daarin op zoek naar nieuwe, creatieve manieren om verhalen, ideeën, emoties, gedachtes en maatschappelijke thema's vorm te geven, te bevragen, te herzien, te kantelen en over het voetlicht te brengen.

Hieronder een aantal voorbeelden van deze festivals.

 

Everything you can imagine is real.

Pablo Picasso

Theaterfestival Boulevard 2021

Maak je klaar voor de 37e editie van Theaterfestival Boulevard!  Met een tijdelijk en ruim opgezet festivalhart in het Zuiderpark van ’s-Hertogenbosch. Genieten van theater, dans, muziek(theater) en kunstvormen die niet in een hokje passen.

Gespreksleider, moderator contextprogramma: Vincent Wijlhuizen

 

What You See Festival 2020

Dit jaar presenteren we in Utrecht een multidisciplinair, on- en offline programma over gender en identiteit met als thema: Radical Tenderness. 

Artistiek en algemeen directeur: Vincent Wijlhuizen

 

Nederlandse Dansdagen 2020

Dit jaar maakte ik samen met Leo van Emden en Patricia van Deutekom een videodocument over het leven van Jens van Daele.
Ook maakte ik samen met Leo van Emden de filmpjes die horen bij de genomineerden van de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht en de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek

 

Afzender Boulevard

Ook in dit gekke coronajaar 2020 werkte ik voor Theaterfestival Boulevard als programmamaker. Dit keer aan een tv programma naar aanleiding van de herdenking van 75 jaar capitulatie van Japan.

Redactie: Bo Tarenskeen, Vincent Wijlhuizen, Viktorien van Hulst  

 

What You See Festival 2019

Van 22 t/m 24 november 2019 vond in Utrecht de tweede editie van het internationale en multidisciplinaire What You See Festival plaats in Utrecht. Het festival viert de diversiteit van het lichaam en het leven met een uitdagend programma met première-voorstellingen van Lanre Malaolu (UK), Silvia Gribaudi (IT), Carlos Pons Guerra (UK), Poliana Lima (BR) en nog veel meer.

Artistiek en zakelijk directeur : Vincent Wijlhuizen

Nederlandse Dansdagen 2019

Dit jaar werkte ik aan Meesterwerken en het Dansdagen Gala tijdens de Nederlandse Dansdagen. Met oa Scapino Ballet Rotterdam, Het Nationale Ballet, Introdans en Another Kind of Blue, Nicole Beutler Projects, 155 Amos Ben-Tal en Conny Janssen Danst.

Eindregie: Vincent Wijlhuizen

Theaterfestival Boulevard 2019

Theaterfestival Boulevard presenteert theater, dans, muziek(theater) en kunstvormen die niet in een hokje passen. Opmerkelijk en actueel werk van binnen en buiten Europa voor een groot en nieuwsgierig publiek. Voor Boulevard 2019 was ik gids voor het festival, deed nagesprekken met theatermakers, was moderator binnen BLVR@D en was ik gastheer op het Josephkwartier.

h1theaterfestivalbr-_boulevardbr-_39s-hertogenbosc-800-600

What You See Festival 2018

Tijdens dit internationale festival wordt de schoonheid en rijkdom van diversiteit uitbundig gevierd door middel van dans, theater, film, exposities en gesprekken door heel Utrecht.  Normen rondom gender en identiteit worden bevraagd in een uitdagend programma waar de urgentie én het plezier vanaf spat.

Artistiek en zakelijk directeur: Vincent Wijlhuizen

1728x1024_96_WYS18_1

Nederlandse Dansdagen 2018

Dit jaar werkte ik aan het Nederlandse Dansdagen Feest en aan het Nederlandse Dansdagen Gala. Oa met werken van Het Nationale Ballet, Scapino Ballet Rotterdam, Introdans en Nederlands Dans Theater, Danae Dimitriadi en Dionysios Alamanos (winnaars van de Rotterdam International Duet Choreography Competition), Shailesh Bahoran, Nicole Beutler Projects, Iván Pérez, Samir Calixto,  Conny Janssen Danst en ICK Amsterdam. Eregast zijn Alexandra Radius en Han Ebbelaar.

Regie: Vincent Wijlhuizen

Schermafbeelding 2018-10-24 om 16.48.24

Theaterfestival Boulevard 2018

Voorstellingen, ontmoeting, dialoog en atelier. Dat zijn de sleutelwoorden van het Josephkwartier op Theaterfestival Boulevard. Een gedroomde plek voor rendez-vous op de vierkante meter: met makers,met anderen, met jezelf. Voor theaterfestival Boulevard 2018 mocht ik de programmering van deze bijzondere plek doen.

Programmeur Josephkwartier: Vincent Wijlhuizen

Schermafbeelding 2018-08-22 om 14.27.05

Nederlandse Dansdagen 2017

Dit jaar werkte ik aan het Nederlandse Dansdagen Gala en het Dinner d'Honneur. Tijdens dit gala is werk te zien van oa van Marina Mascarell, Another Kind of Blue, Club Guy & Roni, Conny Janssen Danst, Jiří Kylián en Scapino Ballet Rotterdam. Bovendien worden deze avond de Prijzen van de Nederlandse Dansdagen en de Zwanen uitgereikt.

Regie: Vincent Wijlhuizen

Nederlandse Dansdagen 2016

In dit Dansdagen jaar werkte ik aan het openingsprogramma van de Nederlandse Dansdagen en het Dinner d'honneur. Oa met dansfragmenten van Club Guy&Roni, Conny Janssen Danst, ICK, LeineRoebana, NBprojects, T.r.a.s.h. en WArd/waRD. Tevens werden daar de VSCD Dansprijzen, de Zwanen, uitgereikt.

Presentatie: Daphne Bunskoek en Art Rooijakkers

Regie: Vincent Wijlhuizen

Nederlandse Dansdagen 2015

In het eerste weekend van oktober werden in Maastricht tijdens dit driedaagse festival zowel opvallende werken van opkomende choreografen als indrukwekkende voorstellingen van gevestigde dansgezelschappen getoond. Van klassiek ballet tot urban dance en van avant-garde tot moderne dans.

dit jaar werkte ik als regisseur en projectleider aan diverse projecten.

Act Your Age Festival

Dit festival was de afsluiting van het Europese samenwerkingsproject waarbij het oudere lichaam centraal stond. Geïnitieerd door partners Dance House Lemesos (Cyprus), Opera Estate Festival (Italië) en festival de Nederlandse Dansdagen.

Projectleiding: Vincent Wijlhuizen

Camping 030

In het kader van het Utrecht Uitfeest wordt door Yo! Opera het Utrechtse Stadhuisplein omgebouwd tot  'camping'. Duizenden mensen genoten van het bomvolle programma. Optredens waren er van Handsome Poets, The Fudge, Tamar Lewis, NONA, Last Night, Maud & The Milfs, The Fudge, The Q!, The Dance, Theatergroep DOX , Tjerk Ridder, Critical Mass, STRAAT, Het Filiaal, HKU, Cowboy bij Nacht en STUT en er was debat met Cees Grimbergen.

Projectleiding: Vincent Wijlhuizen

Hartkloppingen

Tijdens het UITFeest in Utrecht staat het Stadhuisplein in het teken van Hartkloppingen. Acteurs fluisteren het publiek toe, passanten worden ten dans gevraagd en zangers zingen er voor afzonderlijke luisteraars. Heb een culturele blind date of laat het Rode Kruis je hartzeer wegnemen. Met Peggy Olislaegers, Theo Tienhoven, Theater Kikker, Yo! Opera, NUT, Rosa Ensemble, Dox, TG Sonja, De Ponies en de HKU.

Coördinatie en projectleiding: Vincent Wijlhuizen