Op zaterdag 15 augustus 2020 is het 75 jaar geleden dat Japan capituleerde in het voormalig Nederlands-Indië. Hiermee eindigde voor het Koninkrijk der Nederlanden officieel de Tweede Wereldoorlog. Vereniging Herdenking Oorlogsslachtoffers Nederlands-Indië 1942-1949 (HONI) herdenkt deze gebeurtenis jaarlijks bij het HONI-Monument in Park de Grevelingen in ’s-Hertogenbosch. Voor Afzender Boulevard mag ik naar aanleiding hiervan werken aan een speciaal TV programma voor Omroep Brabant.
Het einde van de Japanse bezetting betekent voor velen nog geen vrede. De strijd om de onafhankelijkheid van Indonesië breekt immers uit. Vele honderdduizenden mensen vertrekken in die periode vanuit Indonesië naar Nederland. Een groot deel van hen komt in Brabant terecht.
In deze speciale televisie-uitzending wordt op zaterdagavond 15 augustus aandacht besteed aan de herdenking in ‘s-Hertogenbosch, die vanwege coronamaatregelen noodgedwongen kleinschalig van opzet is. Nederlands-Indische en Molukse inwoners van Brabant vertellen over familiegeschiedenissen die in het koloniale Nederlands-Indië beginnen en doorlopen tot op de dag van vandaag. Ook zijn er – in samenwerking met Boulevard – enkele gasten: dichter, muzikant en theatermaker Robin Block, schrijver en onderzoeker Lara Nuberg en dichter, schrijver, theatermaker Ellen Deckwitz en zangeres en schrijver Esmay Usmany. Zij delen vanuit hun eigen perspectief de vaak ongehoorde verhalen van deze geschiedenis.
Credits
Herdenkingsceremonie: Vereniging HONI
Uitzending: De Mediamannen, Omroep Brabant, Boulevard
Redactie: Bo Tarenskeen, Vincent Wijlhuizen, Viktorien van Hulst
Met dank aan Brabant Remembers
Foto: Karin Jonkers