The Ruggeds winnen Charlotte Köhler Prijs

Photo by: © Floris Heuer - all rights reserved
Photo by: © Floris Heuer

De Charlotte Köhler Prijs voor theater, een aanmoedigingsprijs van 30.000 euro van het Prins Bernhard Cultuurfonds, gaat dit jaar naar breaking collectief The Ruggeds. ”The Ruggeds hebben hiphopdans van Nederlandse bodem op de kaart weten te zetten”, aldus het Cultuurfonds.

The Ruggeds behoren tot de top binnen de battle-scene. Van jongs af aan hebben zij zich van straatcultuur ontwikkeld naar een groep met een eigen theatertaal. Ze doen zowel battles als theater en weten deze twee werelden goed te combineren. Afgelopen periode werkte ik met hen als dramaturg en spelcoach aan hun voorstelling Between Us. En op dit moment bouwen we aan een nieuw voorstelling Decypher.

De dansers van The Ruggeds groeiden op in Eindhoven. In 2010 richtten zij The Ruggeds op en maken sindsdien succesvolle breakdancevoorstellingen. De dansgroep won meer dan tweehonderd competities en is sinds 2014 meermaals wereldkampioen breakdance geweest. De dansers traden op met onder andere Madonna, Justin Bieber, Fedde le Grand en Martin Garrix.

Met de voorstelling Adrenaline maakten ze in 2016 hun theaterdebuut. Sindsdien combineren The Ruggeds battles met meer diepgaande en artistieke theatervoorstellingen. Na twee geslaagde grotezaalproducties – Adrenaline (2016) en Between Us (2018) – willen The Ruggeds een nieuwe uitdaging aangaan met Decypher, een intiemere voorstelling voor de middenzaal. Een deel van de groep focust zich op de Olympische Spelen in 2024, waar breakdance een onderdeel is.

”The Ruggeds hebben hiphopdans van Nederlandse bodem op de kaart weten te zetten, met hun succesvolle voorstellingen in de theaterzaal voor een brede doelgroep.  Ze tonen nieuwsgierigheid in het ontwikkelen van diverse disciplines, hebben een internationaal netwerk en zijn mensen van de toekomst”, aldus de adviescommissie theater van het Prins Cultuurfonds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *